Het Magnesium

MAGNESIUM
EEN LEVENSNOODZAKELIJK MINERAAL

Magnesium speelt een rol bij de normale spiercontracties, en draagt dan ook bij tot de contractie van de hartspier. Tot slot speelt magnesium een fundamentele rol bij niet minder dan 300 reacties in het lichaam.


Waar vinden we magnesium?

In het menselijk lichaam

Het menselijke lichaam bevat ongeveer 20-30 g magnesium. Het overgrote deel van het magnesium in het lichaam zit in het menselijke geraamte en de tanden. De rest is verspreid over verschillende organen (bv. het hart en de lever) en het weefsel. Slechts 1% van de totale hoeveelheid magnesium wordt in het bloed opgelost.

In de voeding

Water en melk prijken bovenaan het lijstje van de magnesiumbronnen. Melk bevat veel meer magnesium dan om het even welk mineraal water. Bij voedingsmiddelen zit er in aflopende volgorde vooral magnesium in wulken, kreukels en slakken (die vijf keer meer magnesium bevatten dan oesters), witte bonen, linzen, mosselen, spinazie, snijbieten en uiteraard chocolade.

Magnesium en ik

300 mg voor vrouwen en 350 mg voor mannen. Dat is de hoeveelheid die dagelijks moet worden opgenomen opdat het lichaam geen tekort aan magnesium zou hebben. Het is echter niet eenvoudig om elke dag opnieuw aan een degelijke hoeveelheid te komen. Zelfs bij een evenwichtige voeding wordt vaak een tekort aan magnesium vastgesteld. Uit een Suvimax* studie blijkt dat 75% van de geënquêteerden  minder magnesium opnemen dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden.

** Serge Hercberg, MD, PhD et al, The SU.VI.MAX Study, Arch Inter MED. 2004; 164: 2335-2342